print

Workshops

De Oewist-theaterwerking bestaat 4 jaar. Tot hiertoe zijn er al 3 mooie voorstellingen uit voort gekomen. Wegens de grote drukte, verhuizingen en werken op Monnikenheide, organiseerden we in 2017 enkel workshops.

De afgelopen jaren heeft theater Oewist al een mooie groep spelers bij elkaar gekregen, spelers van in Monnikenheide als van ver daar buiten. Deze spelers zijn toe aan nieuwe input, nieuwe regisseurs of docenten. Wij willen hen op die manier verruimen in hun kunnen. Tegelijkertijd willen we theaterdocenten en regisseurs kennis laten maken met deze bijzondere vorm van theater maken. Wij kunnen namelijk zo veel leren van elkaar. Als je niet duidelijk bent, val je onherroepelijk door de mand. Maar als de spelers je mogen, of als je ze mee hebt, gaan ze voor je door het vuur en ontpoppen ze zich tot sterspelers.

We proberen de workshops zo verscheiden mogelijk in te vullen. We sluiten iedere periode af met een klein toonmoment voor vrienden, familie en andere sympathisanten. Het eindmateriaal wordt verzameld door de regisseur en kan zo maar in een nieuwe voorstelling verschijnen later in het seizoen. Wie weet…

We proberen het aanbod van de workshops zo democratisch mogelijk te houden. Maar deze hele organisatie brengt voor Monnikenheide natuurlijk wel wat kosten met zich mee. Voor een bedrag van 40 euro krijg je 6 tot 8 weken theaterplezier. Let op! Iedereen is welkom, we maken geen onderscheid in leeftijd, theaterervaring, ed.  De plaatsen zijn evenwel beperkt, snel inschrijven is de boodschap

Info over de lopende workshops vind je in de evenementenkalender.


Overzicht workshops 2019

Een klein gebaar, een groots verhaal

Toneel maken vanuit jezelf – workshop door Saartje Hendrickx.

In het theater wordt niets voor niets gedaan. Achter elk woord, elke handeling schuilt een groter verhaal. En dat verhaal mag dan weer op vele manieren geïnterpreteerd worden door het publiek.

In deze workshop gingen ze aan de slag met lichaam en stem, met dagelijkse handelingen en gebaren die net dat tikkeltje anders lopen.

Het meisje, de pop en de brieven

Er was eens een meisje die haar pop verloren was in het park bij het spelen. Zo verdrietig was ze daar van. Maar dat verdriet duurde niet lang want haar pop... haar pop was op reis! Elke week stuurde ze een brief naar het meisje om te vertellen wat ze allemaal aan het ontdekken was. De wereld is zo mooi en er is zoveel te zien!

Een workshop door Gert Boeckx met poppen en op reis gaan en brieven schrijven en vertellen over op reis gaan en over brieven schrijven en brieven krijgen.

Overzicht workshops 2018

Ik zou zo graag eens...

Dansworkshop door Marie De Corte

Via speelse bewegingsopdrachten gaat Marie De Corte met de deelnemers op zoek naar hun eigen bewegingstaal. Elke sessie had een ander onderwerp.

  • ik & mijn lichaam
  • wij & de grens
  • ik & een kledingstuk
  • wij & de tijd
  • ik & een voorwerp

Body-TALK

Luister, hoe het lichaam spreekt – dansworkshop door Els Beuls

Via beweging en klank brengen we ons lichaam tot uitdrukking. We werken rond HOOFD, HART, BUIK

Wat speelt er in ons HOOFD? Hoe gaat ons hoofd bewegen als we het helemaal loslaten?Hoe brengen we onze gedachten in beweging? Laat onze armen en handen eens helemaal spreken vanuit ons HART

Wat gebeurt er als we onze BUIK-gevoel volgen? Onze benen en voeten vinden hierin hun eigen weg. Waar brengen ze ons? Welke taal spreekt het lichaam als het een ander lichaam ontmoet?

Kunnen we andere lichaams-talen leren?

Theater

Bij de workshop van Mathias Van der Gooten ben jij de koning op het toneel..
Verhalen over koningen. Over koningen en koninginnen.
Wat is een koning? Waarom ben ik geen koning? Hoe zou mijn paleis er uitzien als ik koning was?
Wat zou ik de hele dag doen? En wat zou ik mensen laten doen?
In deze workshop gaat Mathias Van der Goten met de deelnemers op zoek naar (machts)verhoudingen op de scène.
Op het toneel mag je alles doen wat je wilt, op het toneel ben jij de baas!

Foto's

Clownerie

Clownerie is veel meer dan enkel een rode neus opzetten. In deze workshop leert Saartje Hendrickx je om met je zintuigen wijd open op een podium te staan: authentiek, vrij en onbevangen.

Je ontdekt spelenderwijs de clown in jezelf. Want ja, een clowns speel je niet… de clown zit al in jou.
Bewegen, mimiek en motoriek, we gaan ermee aan de slag. Maar bovenal leer je écht contact te maken met je publiek.

We gaan samen op zoek naar je eigen kwetsbaarheid. Want daar ontstaat alle magie.

Foto's

Theater

In deze workshop gaat Lucas Van Dam met de deelnemers op onderzoek naar de gekte in onze dagdromen, de chaos in onze koortsdromen, het verlangen in onze natte dromen en het onheil in onze nachtmerries.

Iedereen droomt in beelden, geluiden, geuren, gedachten en gevoelens. Maar wat we dromen is een verrassing en bij iedereen anders. Deze dromen worden werkelijkheid op het toneel.

Overzicht workshops 2017

Jij en ik, bewegen en klinken samen tot wij

Els Beuls mocht de spits afbijten met haar workshop ‘Jij en ik, bewegen en klinken samen tot wij’. Een groep van 18 mensen met en zonder beperking experimenteerden met beweging op de klanken van uiteenlopende muziekjes. Klassiek of modern, instrumentaal of vocaal,… met een hele jukebox en een brede glimlach heette Els iedereen welkom.
Foto's

Licht en decor

De tweede workshop draaide om theater maken met licht en decor. Deze workshop werd gegeven door Dirk Ceulemans, al jaren actief in theater als lichttechnieker en -ontwerper voor theater-, musical- en dansproducties. Hij is verbonden aan ‘Opendoek’ als coach en docent waar hij verschillende theatergroepen begeleidt. Eveneens geeft hij lichtcursus in de regieopleiding aan de Academie van Lier. Licht is voor hem een wezenlijk onderdeel van een voorstelling. Licht tekent mee het verhaal, de beweging, de hartslag…
Foto's

Het zelfvertellende verhaal

In de derde workshop ging Gert Boeckx op zoek naar verhalen. Alles heeft een verhaal. Iedereen heeft een verhaal. De groep ontdekte  verhalen uit zichzelf, verhalen uit elkaar, verhalen met woorden, verhalen zonder woorden. Ze speelden verhalen en worden stukje per stukje meer zelf een verhaal. Een zelfvertellend verhaal.
Foto's

Improvisatie

De vierde workshop ‘Improtheater’ werd gegeven door niemand minder dan Ann Claes, freelance actrice en improvisatieactrice. Ze heeft verschillende gast- en bijrollen gespeeld in Belgische tv-reeksen, zoals Professor T, #hetisingewikkeld, Gent-West, Vermist, Wat als?, Safety First, Advocaat van de Duivel, Vlaamse Streken, Magazinski, Familie, Fans,… en in de langspeelfilm Safety First the Movie.

09/11/2019

G-veldrijden