print

Vorige projecten

Monnikenheide (ver)bouwt aan zorg - De Eiken

De bouwwerken aan woning De Eiken eindelijk klaar. Op 7 november trekken 9 bewoners in deze comfortabele en aangename woning.

Samen met de omgevingsaanleg rond deze nieuwe woning werd ook een nieuw toegangspad aangelegd vanuit het midden van de parking. Het domein is nu meer rechtstreeks toegankelijk en makkelijker te bereiken.

Tuinproject

Om in te spelen op de verschillende noden van onze bewoners, zoals beweging, begrenzing en privacy, startten we eind vorig jaar het tuinproject.  Per (duo)woning wordt een tuintje aangelegd, afgebakend met natuurlijke materialen en met -zoveel mogelijk- behoud van het open karakter van het domein Monnikenheide.

Dankzij de gulle giften die we mochten ontvangen, kreeg het tuinproject groen licht. De  eerste stap op het programma -het snoeien van de bomen en het verwijderen van dode takken- is reeds achter de rug. De volgende stap is het aanbrengen van afsluitingen en poortjes. We hopen het tuinproject tegen de zomer af te ronden zodat de jongere bewoners naar hartenlust buiten kunnen spelen en de ouder wordende, soms dementerende bewoners een knus en veilig hoekje vinden in de gezonde buitenlucht.

Huizen in het dorp

Het Huis aan ’t laar (16 bewoners), het Huis aan de kerk (7 bewoners) en het Huis aan de Voorne (8 bewoners) zijn 3 inclusieve woonprojecten in het dorp van Zoersel. We ontvingen geen subsidies om deze drie huizen te bouwen. We slaagden telkens toch in onze opzet op basis van een lening en de steun van zeer vele kleine en grote sponsors.

Vandaag ondersteunen we 31 mensen met een verstandelijke handicap in een aangename, warme thuis waar de mate van zorg is aangepast aan hun vraag en zoveel mogelijk gericht op de samenleving.

Zorgwoning op het domein - de Zonnebloem

In 2009 bouwden we op ons domein de Orangerie met 4 woonplekken om tot een mooie hedendaagse zorgwoning voor 9 bewoners. We konden dit project aanvatten met overheidssubsidies, maar bijna 20% van het bouwbudget moesten we zelf voorzien. We konden rekenen op de steun van velen om de rekening sluitend te maken. In mei 2010 opende de Zonnebloem haar deuren voor 9 bewoners, waarvan bijkomend 5 mensen met een diepe verstandelijke handicap en bijkomende zorgvragen; mensen die al lang op ondersteuning wachtten.

Dagelijks verschil maken

Een nieuwe serre op de akker om in het voorseizoen plantjes te poten, een minibus om er eens op uit te trekken, een bijkomende fietsenstalling voor tandems en driewielers, een nieuwe oven voor het bakatelier, een in hoogte verstelbare werktafel voor in het atelier van de groentenverwerking,…  Allemaal kleine elementen die toch een directe en voelbare impact hebben op het leven van onze cliënten. We konden ze realiseren met de ondersteuning van de vele vrienden van Monnikenheide.