print

Doezelbos

Natuureducatie en -beleving op maat van mensen met een verstandelijke beperking

Onstaan

Mensen met een verstandelijke beperking hebben, net als iedereen, behoefte aan en recht op natuurexploratie en -beleving. Vaak zorgen praktische problemen rond verminderde mobiliteit en beperktere toegankelijkheid van natuurgebieden voor een serieuze drempel. Ons Doezelbos biedt natuureducatie en -beleving op het niveau en het tempo van mensen met een verstandelijke beperking. Niet alleen onze cliënten maken gebruik van het Doezelbos. Andere voorzieningen en dagcentra, en zelfs kleuterscholen uit de omgeving komen hier op ontdekkingstocht. Sinds kort kunnen ze hierbij een Doezelbosgids-duo (een doezelbosgids en een begeleider) inhuren.

Doezelbosgidsen

Bij de officiële opening van het Doezelbos in 2009 werden de bezoekers gegidst door enkele cliënten, ondersteund door begeleiders van Monnikenheide en natuurgidsen van het Zoerselbos. Dat was zo’n leuke ervaring dat begin 2011 werd gestart met de cursus ‘Doezelbosgids’. Vijf kandidaat-gidsen meldden zich aan en kregen het hele jaar door les over verschillende thema’s. Elke les trokken ze er op uit om de theorie te toetsen aan de praktijk door wateronderzoek, vogels beluisteren, sporenjacht, enz. Ook oefenden ze de themakoffers en het gidsen voor publiek. Gedurende 2011 gidsten ze ruim 200 kleuters uit Zoersel en omgeving langs het kabouterpad, het vogelpad en het egelpad. Het gidsen van kleutergroepen in het Doezelbos door mensen met een verstandelijke (en vaak ook fysieke) handicap is een succeservaring voor alle partijen. Het anders zijn van de gids valt al gauw weg en de gezamenlijke ontdekkingstocht in de natuur staat voorop. 

Thema's

Spoorzoekers-pad: over dierensporen en camouflage 
Egel-pad: kennismaking met een fascinerend beestje 
Kabouter-pad: in de voetsporen van onze kleinste sprookjesfiguren 
Vogel-pad: over spechten, roofvogels en andere luchtacrobaten 
Zintuigen-pad: deze koffers richten zich specifiek tot mensen met een hoge ondersteuningsnood en zijn sensopathisch van opzet 
Huismoeders en lievelingen-pad: over dag- en nachtvlinders 
Dierenfit-o-meter: tien fitte opdrachten om je conditie op peil te houden (enkel in de zomer en eventueel te combineren met een themakoffer) 

Plan je bezoek

Een bezoek aan het Doezelbos moet je minstens 2 weken op voorhand reserveren via mail. Bij bevestiging van de reservatie wordt de handleiding ter inzage doorgemaild (een geplastificeerd exemplaar zit in elke koffer).

Tarieven 

Gebruik Doezelbos en themakoffer(s): vanaf 5 tot 20 deelnemers: €25, zonder gids. Minder dan 5 deelnemers: €5 per persoon.
Themawandeling met Doezelbosgids-duo: €40 per groep. Voor kleuterklassen: €1 per kleuter (begeleiding gratis). 

 

26/10/2019

G-veldrijden